https://vello.fi/balance-koirien-hyvinvointipalvelut

Koiraheironta - Laser hoidot - Ruokintaneuvonta

Koirahieronta

Miksi hierontaan?

Koirahieronta on hyödyllistä kaikille koirille sen monen hyötyvaikutuksen ansiosta. Koirahieronta muun muassa ennaltaehkäisee erilaisia vammoja, sillä hyvin huollettu lihaksisto antaa paremman suorituskyvyn ja vähentää siten loukkaantumisten ja revähdysten riskiä. Lihashuolto on tärkeää kaikille koirille.

Hieronta myös auttaa koiran hermoston rentouttamisessa, stressinpoistossa sekä kipujen hoidossa, mikäli kivut aiheutuvat lihasjännityksistä. Kipu ja lihasjännitys johtavat usein erilaisiin koiran käytösongelmiin, jotka vuorostaan voivat lisätä jo olemassa olevaa kuormitusta koiran kehossa. Näitä ongelmia pyritään koirahieronnalla lieventämään parantamalla lihasten aineenvaihduntaa ja siten poistamaan kipuja. Lihasjännitysten parantaminen parantaa myös voimantuottoa lihaksistossa ja tuo enemmän rentoutta liikkeisiin. 

Miten kivun tai hieronnan tarpeen voi nähdä koiran käytöksessä?

Kivun näkeminen voi joskus olla vaikeaa, ja ainoat merkit kivusta ovat pienet käytösmuutokset, jotka voivat olla vaikea huomioida ellei katso tarkkaan.

Kivun merkkejä ovat esimerkiksi tassujen nuoleminen, aggressiivisuus kun koiraa koskee, halu vetäytyä omiin oloihinsa ja muuten väistävä käytös. Myös rauhattomuus tai ylivilkkaus voi olla merkki kivusta.

Lihasjännitykset tai muut lihaskivut voi näkyä muutoksena koiran liikkumisessa. Jos koira välttelee jotain askellajia tai muuten liikkuu varovaisemmin kuin ennen, tämä voi olla merkki kivusta. Myös hypyt voivat olla koiralle vaikeampia kuin ennen. Tämä voi näkyä jos koira hyppää sohvalle tai alas sohvalta, ja varsinkin agilitykoirat voivat juosta esteitä päin sen sijaan että hyppäisivät esteen yli.

Jos koira venyttelee aiempaa enemmän, tai jos venyttely päinvastoin on vähentynyt, tämä voi olla merkki kivusta.

Jos koiralle on vaikeaa istua tai maata, tai nousta ylös makuuasennosta, tämä voi olla merkki kivusta.

Kun lihasjännityksiä avataan hieronnan avulla, muutokset näkyvät usein koiran liikkumisessa, ryhdissä ja kokonaisvoinnissa, 

Hyötyvaikutuksia hieronnasta

- Rentouttaa lihasjännityksiä ja tuo lisää hyvänolontunnetta.
- Vähentää kipuja.
- Saa aikaan paremman verenkierron ja aineenvaihdunnan,       mikä vuorostaan nopeuttaa palautumista vammoista ja           muista rasituksista.
- Helpottaa ruoansulatushäiriöitä.
- Rauhoittaa ja rentouttaa väsymykseen liittyviä oireita        (levottomuus, stressi yms).


Mitä koirahierontakäynnillä tapahtuu?

Ensimmäinen käynti aloitetaan arvioimalla koiran hoitotarpeet. Koirahieroja tarvitsee tietoja koiran historiasta loukkaantumisten ja sairauksien osalta jotta pystyy tekemään arvion koiran hoitotarpeista. Hieroja tutustuu tässä vaiheessa myös muiden koiraa hoitaneiden tahojen potilaskertomuksiin ja haastattelee omistajaa koiran arkielämän havainnoista (esim. liikuntatottumukset, käyttäytymismuutokset yms. Ennen hoidon aloittamista hoitaja käy koiran läpi käsillä tunnustelemalla, eli palpoimalla, löytääkseen mahdollisia lihasjännityksiä. Käynnin aikana käydään myös läpi nivelterveys. Koiran nivelten liikeradat ja venyvyys tutkitaan ja koirahieroja ohjeistaa tarvittaessa erilaisiin venytysharjoituksiin.

Hoito ja siihen liittyvä palpointi tehdään aina koiran käyttäytymisen mukaan. Mitään ei koskaan tehdä väkisin ja kaikki tehdään lattialla, jotta koira ei tarvitse jännittää pöydällä oloa. Varaa yllesi rennot vaatteet ja ota mukaan runsaasti makupaloja koirallesi. On myös hyvä ottaa mukaan loimi tai takki jonka voi laittaa koiran ylle hieronnan jälkeen kylmään autoon mentäessä.

Miksi lihasjännityksiä syntyy?

Lihasjännitysten syntyyn on monta eri syytä - muun muassa sairauksiin, rakennevikoihin ja vammoihin liittyvät syyt ovat hyvin yleisiä. Tavallisin syy lihasjännityksiin lienee kuitenkin arjessa tapahtuva yksipuolinen liikunta tai liian vähäinen liikunta. Myös liikuntatapa on hyvä ottaa huomioon, kun pohtii lihasjännitysten syytä. On tärkeää, että koiran liikunta on vaihtelevaa. Koiran on päästävä liikkumaan vaihtelevalla alustalla ja riittävän vapaasti, eli hihnaa ei pidä pitää liian tiukalla. Koiran on saatava liikkua monipuolisesti eri maastoissa jotta se pääsee käyttämään kehoaan monipuolisesti. Uudenlainen liikunta tulee aina lisätä vähitellen, sillä äkkinäinen liikunnan muutos voi myös lisätä rasituksia. Eri jännitystiloista, kuten liukasteluista tai liukkaalla pinnalla kulkemisesta, aiheutuu myös rasitusta koiran lihaksistoon.Lihaksisto kuormittuu myös henkisistä jännitystiloista, kuten stressistä ja pelosta, joten nämäkin tulee ottaa huomioon.

Koiran liikunnassa pätee suurilta osin samat säännöt kuin ihmisilläkin: lämmittelyharjoitukset ennen treeniä ja loppuverryttelyharjoitukset treenin jälkeen ovat tärkeät jotta maitohappoa ei pääse kertymään kehoon liian paljon. On varsin tavallista, että lämmittely- ja loppuverryttelyharjoitukset unohtuu ja koira pääsee suoraan autosta leikkimään, ja treenin jälkeen taas koira joutuu suoraan autoon tekemättä mitään loppuverryttelyä, mikä rasittaa lihaksistoa ja lisää jännitysten ja loukkaantumisten riskiä.

Nivelrikko on toinen syy, miksi koiran lihaksisto rasittuu. Nivelrikkoinen koira välttää rikkoisen nivelen käyttöä ja kuormittaa muita kehon osia enemmän. Nivelrikko on varsin yleistä vanhoilla koirilla, mutta myös nuoret koirat voi siitä vaivasta kärsiä. Lihashuolto nivelrikkoisilla koirilla on erityisen tärkeää yhdessä muiden tukitoimien, esim kipulääkityksen, kanssa.

Koirahieronta on hyvä lisähoito myös leikkaus-, kuntoutus- ja fysioterapiapotilaille. Kun jokin osa kehosta on vähemmässä käytössä esim leikkauksen jäljiltä, on lihasjännitysten ja rasituksen riski suurempi, sillä tällöin koira kuormittaa kehoansa epätasaisesti. Koirahieroja tekee yhteistyötä fysioterapeutin ja muiden tahojen, kuten eläinlääkärin, kanssa, ja ohjaa tarvittaessa koiran muuhun hoitoon. Koirahieronta on kuitenkin hyvä lisähoito lääkäri- tai fysioterapeuttikäynneille, sillä eri ammattiosaamiset tukevat toisiaan ja antavat koiralle parhaan mahdollisimman hoidon. 

Hyvä tietää ennen/jälkeen hierontaa

- koiran olisi hyvä olla syömättä 2 tuntia ennen hierontaa, jotta olo ei käy täyden mahan takia epämukavaksi

- koiran tulisi olla käynyt tarpeillaan ennen hierontaa

- kylmällä ilmalla olisi hyvä olla takki hieronnan jälkeen

- hieronnan jälkeen olisi koiran hyvä viettää 2 päivää rauhallisemmin, eli normaali lenkkejä ei urheilusuorituksia

Milloin ei hierontaa

- narttukoiran on juoksut 

- akuutit traumat kuten revähdykset, murtumat, ruhjeet ja avohaavat, eläinlääkärin luvalla hieronta voidaan aloittaa  tukihoitona

- ihotulehdukset (bakteerit, virukset, sienet)

- tiineet nartut

- kasvaimet tai syöpä

- sydämen vajaatoiminta

- keskushermostoperäinen halvaus

- heti rokotuksen jälkeen

- tietyt lääkitykset

- korvatulehdus, kuume, nuha etc.



 




 

Laser hoito

Mikä laser?

- edistää solujen toimintojen immuunijärjestelmä
- vähentää kipua
- vähentää tulehdusta
- vähentää turvotusta, esim. nivelrikossa
- nopeuttaa edesauttaa paranemista 
 
Tieteellinen tutkimus, ns. kaksoissokkotutkimus on näyttänyt myönteisiä tuloksia laserkäytön vaikutuksesta. Laser on auttanut mm. niska-, selkä- ja nivelsärkyyn, lihasongelmiin, nivelrikkoon, jänneongelmiin, tapaturmakipuihin, leikkauksien jälkihoitoon sekä reumaattiseen särkyyn. Laserilla voidaan myös edesauttaa nivelten liikkuvuutta ja täten parantaa elämänlaatua.
Yleisesti laserhoito sopii erinomaisesti lähes kaikkien tulehdusperäisten kiputilojen hoitomenetelmäksi.
Hoito on yleensä kivuton, yksinkertainen ja suhteellisen nopea. 
Hoito kestää yhdestä minuutista puoleen tuntiin, joskus jopa pidempäänkin riippuen hoitotarpeesta. 
Matalatehoisia lasereita kutsutaan lääketieteellisiksi lasereiksi. Lääketieteellinen laser ei polta ja valo on täysin vaaraton.

Lääketieteellinen laserhoito

Kaikista muista valolähteistä eroten laservalon ominaisuudet ovat ainutlaatuisia. 
Jos pidät kättä taskulampun edessä osa lampun valosta tulee sormien kautta "käden läpi". 
Kun laservalo osuu soluihin se vaikuttaa solutoimintaan. 

Tätä voidaan jossain määrin verrata fotosynteesiin, jossa kasvit saavat auringonvaloa. Hyvin yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että laservalohoito vaikuttaa solujen ja kudosten paranemiseen


Laservalo

- edistää solujen toimintojen immuunijärjestelmä
- vähentää kipua
- vähentää tulehdusta
- vähentää turvotusta, esim. nivelrikossa
- nopeuttaa edesauttaa paranemista

- toimiii hyvin triggerpisteiden hoidossa


Miten laser toimii?

Laservaloa kohdistetaan hoidettavaan (ongelma-alue) alueeseen. Laserlaitteen käsikappale asetetaan ihoa vasten. Näkymätöntä valoa käytetään yleisesti syvemmällä kehossa olevien vammojen hoitoon, esim. nivelongelmiin ja lihaksiston hoitoon.Mitä voidaan hoitaa? Tieteellinen tutkimus, ns. kaksoissokkotutkimus on näyttänyt myönteisiä tuloksia laserkäytön vaikutuksesta. Laser on auttanut mm. niska-, selkä- ja nivelkipuun, lihasongelmiin, nivelrikkoon, jänneongelmiin, tapaturmakipuihin, leikkauksien jälkihoitoon sekä reumaattiseen särkyyn. Laserilla voidaan myös edesauttaa nivelten liikkuvuutta ja täten parantaa elämänlaatua.

Yleisesti laserhoito sopii erinomaisesti lähes kaikkien tulehdusperäisten kiputilojen hoitomenetelmäksi.

Hoito on kivuton, yksinkertainen ja suhteellisen nopea. 

Hoito kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin, joskus jopa pidempäänkin riippuen hoitotarpeesta. 

Montako hoitokertaa tarvitaan?

Usein annetaan 2-5 hoitoa kahden - kolmen viikon ajanjaksolla. Krooniset ongelmat vaativat useimpia hoitoja pidemmällä aikajanalla. Akuutit vammat voidaan käsitellä heti. Parhaan tuloksen saa silloin, kun vammaa voidaan hoitaa päivittäin ensimmäisellä viikolla.
​Jokainen hoidettava on yksilö ja vammat ovat erilaisia. Laserhoito määritetään aina tarpeen mukaan.​

Laserhoito toimii erittäin hyvin hieronnan yhteydessä avamaan vaikeita lihasjännityksiä, jolloin saatetaan saada jo yhdellä kertaa hyviä tuloksia.

Laserilla voidaan myös edesauttaa nivelten liikkuvuutta ja täten parantaa elämänlaatua. Yleisesti laserhoito sopii erinomaisesti lähes kaikkien tulehdusperäisten kiputilojen hoitomenetelmäksi.

Laser toimii hieronnan kanssa erityisen hyvin. Laser on loistava apu triggerpisteiden tai erittäin kireiden lihasten kivuttomassa hoidossa.

Laser pehmentää ja alustaa lihasta kivuttomalle käsittelylle.


Mitä siis hoidon aikana tapahtuu?

Hoito on kivuton, yksinkertainen ja suhteellisen nopea.
Hoito kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin, joskus jopa pidempäänkin riippuen hoitotarpeesta. Hoito vaikuttaa paikalliseen immuunipuolustukseen, veri - ja imusuonien kiertoon, solujen aineenvaihduntaan sekä eri aineiden, kuten endorfiinien ja prostaglandiinien eritykseen.

Laserilla on ehkäisevä ja normalisoiva vaikutus, koska se käynnistää paranemisprosessin hoidettavalla alueella. Lasersäteily nopeutta epiteelikudoksen ja kollageenin muodostumista, parantaa verenkiertoa ja vähentää turvotusta.

Yli 40 vuoden tutkimustyö osoittaa, että laservalo oikein käytettynä on tehokas hoitomuoto lievittämään kipua ja tulehdusta sekä nopeuttamaan paranemisprosessia. Kansainvälisesti tämä hoitomenetelmä tunnetaan nimellä Low Level Laser Therapy (LLLT), eli ns. matalateholaser.



Ruokintaneuvonta

Terveellinen ruoka, hyvä mieli ja paino pysyy ihanteellisena

Laadukas ravinto on jokaisen lemmikin terveyden kulmakiviä. Eri eläinlajien tarpeet ravinnon suhteen vaihtelevat suuresti.
Jokaisen lemmikin ruokinta on yksilöllistä, ja ravinnon valintaan vaikuttavat eläimen mahdolliset allergiat ja yliherkkyydet, makumieltymykset ja omistajan toiveet.
Autan sinua valitsemaan lemmikillesi tarpeisiin sopivan ruokavalion.

Ylipaino on yleinen ongelma ja suuri terveysriski mille tahansa lemmikille. Usein ylipainoa saattaa olla suhteessa paljon, vaikka luvut olisivat pieniä: kaksi liikakiloa viisikiloiselle koiralle tarkoittaa samaa kuin jos 70-kiloinen ihminen lihoisi 90-kiloiseksi.

Ylipaino:

  • vähentää koiran hyvinvointia ja elinajan ennustetta
  • voi vaikuttaa koiran aineenvaihduntaan ja aiheuttaa sitä kautta maksan rasvoittumiseen = hepaattisen lipidioosin, insuliiniresistenssin (diabetes) tai rasva-aineenvaihdunnan häiriön
  • altistaa erilaisille hormonaalisille sairauksille
  • altistaa erilaisille kasvainsairauksille, kuten syöpä
  • altistaa  sydänsairauksille, henkitorven kaventumiselle, virtsatiesairauksille ja haimatulehdukselle

Autan tekemään lemmikillesi painonhallintasuunnitelman niin, että se saa ruokavaliostaan tärkeät ravintoaineet, vaikka energiansaantia vähennetään.
Tehdään yhdessä lemmikillesi räätälöity ruokintasuunnitelma

Alla linkki WSAVA:n kuntoluokitustaulukkoon:

https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/01/Body-Condition-Score-Dog.pdf 
 
2022 Koulutettu eläintenhoitaja, koirahieroja ja ruokintaneuvoja | Kaikki oikeudet pidätetään.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita